Grej 1: Körkortet

Eftersom det är extremt ojämn nivå på grejerna jag ska (försöka:)) göra kommer jag inte beta av dom i någon specifik ordning, men jag vill ändå börja berätta just om grej 1 a.k.a. körkortet eftersom det var det som gav mig idén till att starta den här bloggen. Jag har SÅ länge velat ta körkort och ca sjutti tusen gånger sagt “I sommar ska jag göra det” men av sjutti tusen olika anledningar har det inte blivit av.

“Men HUR kan du vara från Norrland och inte ha körkort?” kanske ni tänker. Jag får nämligen höra det varje gång jag berättar för någon som vet att jag är från Norrland att jag inte har körkort. Det är ju light provocerande samtidigt som det är en helt rimlig fråga. De flesta jag känner från Umeå tog körkortet typ samma dag som de fyllde 18 – det är väldigt smidigt att kunna köra i en stad som Umeå – men det blev liksom bara inte för mig. Sen flyttade jag till Stockholm och har inte riktigt haft behov av att köra bil. Tills nu? Det känns så knäppt att jag inte vet hur man gör något som är så bra att kunna. OCH verkar roligt! Och eftersom det tycks gå lite trögt för mig att få tummen ur är det väl rimligt att jag outar mina planer för www så att det blir lite mer press. Jag har t.ex. bara övningskört en (1!) gång i mitt liv, då såg det ut såhär:

*nöjd att jag inte kvaddade bilen*

Jag vet att det är några andra som läser det här som är sugna på det rosa kortet, så jag undrar om inte ni körkortsägare kan fundera på lite praktiska tips att dela med er av? Typ om det finns något klassiskt nybörjarmisstag som är lätt att råka göra?! Vore guld!

 • Tore

  Ett misstag som jag kom ihåg att jag gjorde var att tro att alla bilar har samma ”drag-läge”. Det skilljer sig jättemycket från bil till bil så kan vara bra o testa iaf nån annan bil än den man brukar övningsköra med 🙂

  • Aaah jag fattar, TACK! Känns ju som en grej som är sjukt lätt att missa som nybörjare.

 • Anna-karin

  Hej!
  Så kul idé med bloggen! Körkortet kommer gå galant och ge dig sån frihet. Det är en av mina bästa grejer att bara kunna sätta sig i bilen och åka, typ ner till Europa, eller väl till mcdrive för en glarre 🍦
  Mitt tips är att försöka ta det lugnt i trafiken, bry dig inte om ifall det är nån dryg stressad jävel som vill att du ska racea iväg från rödljus osv.
  Till uppkörningen är det oxå värt att faktiskt plugga på säkerhetskontrollerna, det hade jag missat och blev kuggad på.
  Lycka till! (Och så fint namn btw!) // Anna-Karin med k

  • Det är preciiis det där jag drömmer om!! Både spontant weekend o spontan glass 😎 tack för dina tips, kan verkligen tänka mig att ens nerver kommer råka ut för en del påfrestningar från andra trafikanter. Tack! Och ja så fint namn ju!!

 • Ellen

  Heja och kul!!
  Ett tips jag fick som var toppen var att sätta sig i bilen och *lärakännaväxelspaken* (om du ska ta manuellt körkort that is). Så skönt att kunna köra på vägarna sen utan att fundera på ”vars sitter tredje växeln, hur tar jag mig från trean till femman?” för att det sitter i muskelminnet på något sätt. OCH bli bäst på Eco-driving!! Både för din skull och för miljön (duh). Kör nästan aldrig på första växeln och favvo-växelhoppet är från 2 till 6.
  Och övningskör när du är taggad. Känner du inte för det någon dag så hoppa över det för annars är det den gången en råkar krossa backspegeln mot en lyktstolpe :–)

  LYCKA TILL!!!

  • Jaa det låter ju svinsmart! Jag har alltid imponerats av just det där, hur vissa ba sitter o kör o visslar och så ba ”Plopp” växlar de om som om det var lika odramatiskt som att blinka!? Och ja vill ju DEFINITIVT kunna vara så miljövänlig som möjligt i trafiken. Tack för tipsen och hoppas både du och bilen hämtat er från lykstolpskrocken <3

 • Sofia

  Om du övningskör privat till att börja med kan det vara bra att ta en körlektion efter ett tag där även den du övningskör med är med också. Då kan ni få reda på dels vad du behöver träna på plus om den du övningskör med lär ut rätt hehe! Det är ju inte så kul att behöva lära sig något moment på nytt bara för att du fått fel info från början 😉

  • Ja det låter verkligen klokt!! Kruxet för mig är att jag nog kommer behöva göra typ allt via körskola eftersom jag inte har någon som äger bil med manuell växling i min närhet :/ men det var väldigt bra tips ändå och ja, hehe, paniken om man lär sig något från början och så är det helt fel! Hyfsat utmanande att behöva tänka om helt sen.

 • Sofia

  Tips! Låt en kompis eller nåt (med bil) gå en såndär handledarkurs och kör så mycket du bara kan på egen hand (tillsammans med denna handledare vill säga).Så värt att vara lite van vid körningen och mindre rädd innan en börjar betala för dyra körlektioner! Kör jämt! Kör mellan körlektionerna.

  Själv körde jag med min far i Norrbotten så ofta han bara ides och det gjorde verkligen all skillnad för mig som var ganska skräckslagen inför tanken att köra bil själv (yes, är från Norrland och tog körkortet sex månader efter min 18årsdag pga grupptryck).

  Lycka till!!!!!

  / Sofia, som hittade hit via Brita 🙂

  • Oh, the norrländska grupptrycket:)) Men så otroligt värt att ha det gjort!! Tack för bra tips, jag vet inte hur mycket jag kommer ha möjlighet att övningsköra privat men ska försöka ragga på alla jag vet som har bil! TACK <3

 • Emma

  Jag körde en manuell bil och lärde mig växla på en stor parkeringsplats. Sen körde jag automatväxlad bil på vägarna för att bli bekväm i det innan jag tog steget att vara ute och köra i trafiken med manuell bil. Det funkade jättebra för jag slapp den första stressen av att vara i trafik och behöva ha koll på allt och växla samtidigt.

  Ha så kul! När det sitter så kan du aldrig fatta hur svårt det var i början. Helt plötsligt sitter du och styr med ditt ben samtidigt som du försöker äta med båda händerna. OBS! Ingen bra idé men kul att känna sig som man klarar allt 😎

  • Ghaa, avskyr ju inte tanken på hur ballt det vore att köra och äta samtidigt (kanske uppdraget att hitta Stockholms bästa drive-thru får hamna på någon sorts 30 grejer EFTER 30!?) Låter smart att öva på parkeringsplats, känns ju läskigt att råka hamna i växlingsdrama mitt ute i trafiken. Tack för tips!!

 • Hanna

  Kul bloggidé! Mitt bästa tips är väl egentligen mer till när du väl klarat körkortet; KÖR! Alltså, bara för att man klarade uppkörningen så är man liksom inte färdig förare. Märker stor skillnad i mitt kompisgäng på dem som inte körde så mycket åren efter kortet och de som körde ofta. Den tidigare kategorin drar sig från att köra idag och då är ju liksom kortet taget i onödan så att säga…

  Tänker framförallt om du nu inte har bil själv/folk i din närhet som har bil, det är lätt att det går några månader mellan varje körning och då kommer det ta tid för dig innan du känner dig bekväm bakom ratten. Tips att kanske gå med i bilpool alt. hyra bil och bara KÖRA. Ta en roadtrip, kör en kompis till IKEA, vadsomhelst. Men KÖR! 🙂 Lycka till!!

  • ELlerhur! Bra att du säger det här för jag har tänkt en hel del på det själv, att det vore så synd att ta det och sedan bli en sån som kör så sällan att det känns nojjigt när det väl blir av. Plus att jag tycker det verkar så roligt att kunna köra så i min bild av mitt körtkorts-jag (haha att jag har ett sånt, ja) så kör jag typ hela tiden!

 • Elma

  Men hur lycklig blir jag inte av denna blogg!? Vilken underbar! Blir sugen på att göra något liknande för att ta tag i allt jag vill! 🙂
  En sak jag önskar att jag hade fått testa när jag övningskörde för 100 år sen var automatväxel. För det gör att man slipper tänka på de mest nervösa momenten som dragläge och växling uppenbarligen, eller att hamna i situationen med det glamourösa namnet ”kärringstopp”… Då kan du bli säker på regler, skyltar, hastigheter och uppmärksamhet innan du måste ta tag i att lära dig de där orosmomenten…!
  Lycka till med alla uppdrag!

  • Åh vad jag blir glad av att läsa detta och SJÄLVKLART ska du göra något liknande 😀 tack! Och ja jag vill verkligen testa både automat och manuell, sedan kanske nästa grej jag gör blir att hitta på ett bättre smeknamn än kärringstopp!

 • pw

  Som en 18,5-årig med ett ca halvår gammalt körkort kommer jag nu leverera min SJUKT smarta lista (passande, jag vet). Det var just denna lista som gjorde att jag lyckades, tror jag, så här kommer den.
  1)Köp MÅNGA datortester och gör ett visst antal varje dag. Oavsett vad. Ibland, om en har en riktigt kick ass-dag, gör fler.
  2) Kör bara när du har lust. Har en härlig fadersgestalt vars syfte i livet verkar vara att pusha mig till döden som tvingade ut mig ett ex antal gånger när lusten var på noll. Det gick inte bra, vilket vi båda märkte till slut. Tack och lov.
  3) Hitta en körskolelärare som du trivs med (extra viktigt i och med att du ska köra mkt på skolan). Var inte rädd att byta! Min var rätt på första försöket och vi hörs än idag via sociala medier och när han kommer och shoppar på jobbet mitt.
  4) När du kör. Ha _ALLTID_ på dig solglasögon. Bästa skiten. Riktigt mysigt.
  5) Dagarna innan uppkörning/skrivning. Ta det lugnt med körning/pluggning. Lyxa till det. Det är exhausting med körkort. Panika inte.

  LYCKA TILL! <3
  rootin 4 u

  • ÄLskade den här listan så mycket att!!!?! Tack snälla för asgrymma tips och vad som än händer tänker jag mos def köra på punkt 4 i alla lägen pga låter som genigrej. TACK <3

 • Ella

  Metoden som funkade bäst för mig är typ samma som när jag lärde mig spela piano, lär teorin, kör väldigt långsamt och gör om om det blir fel igen och igen och igen tills det sitter. Sen när du kan en del så släpp alla tankar och lita på att kroppen kan det.

  • Det här låter hur bra som helst. Älskar generellt tanken på när man kan lita på att det sitter i kroppen liksom!

 • Emelie

  Hertz har bilar man kan hyra gratis. (Iaf sommaren 2015!!) Enda kruxet bakom hyra gratis är att en måste köra bilen till ”knäppa” orter. Vi hyrde en sån bil gratis och körde till Oskarshamn. Svinbra för dig med mängdkörning och ba va ute i trafiken så mycket som möjligt. Testa bilar med olika dragläge, få motorvägskörning, omkörning eventuellt samt kanske svänga in i nån mindre stad o köra stadskörning med högerregel och glöm faan inte att tanka på macken- svinbra övning samt då kan du flexa biceps o köra värsta IG-vänliga photoshooten!

  Lycka till du! Kommer gå galant!

  • OOH ja det här har jag hört men glömt! Superbra att du säger. OMG ja vad jag ser fram emot att tanka, ska definitivt fota första tankningen och lägga upp här haha.

 • Nina

  Heja dig! Så inspirerande med hela listan! Jag har haft körkort i typ 9 år, men min pojkvän tog precis sitt (31 år gammal) i Stockholms innerstad. Så jag tänkte ge lite tips å hans vägnar så att säga. Om du ska köra i Sthlm city (och det är fasen grymt att göra det, för man lär sig att inte bli stressad i trafiken) så börja med att köra mitt på dagen eller typ kl 10-15, då är det minst trafik i city men man får ändå känsla för alla gator, gångtrafikanter osv. Ladda ner ett sånt där program där man gör körkortsfrågorna för teoriprovet. Dela upp körandet i olika delar: regler, känsla för bilen (typ hur den beter sig när man backar, svänger, var du har vänstersidan när du svänger), andra trafikanter. Lycka till!

  • Så bra att du säger!! Jag vill ju just kunna köra i innerstan utan att behöva ha med tröjombyte pga svettrisken, så ska kanske sikta på att klämma in lektioner under lunchen. Tack!

 • Jasmin

  åh jag älskar folk som inte har körkort! hehe pga känner mig mindre kass då. men jag håller också på nu (är 26), har inte känt behov innan men nu har jag fått barn och ja.. det blir ju lite smidigare liksom. jag har alltid varit rädd/nojig/dödsångestig för att köra bil men det är kul!!! och svårt. jag har kört mest på bilskola pga vet inte tidsbrist typ, men det är ändå det bästa! dom är sjukt petiga men man lär sig allt rätt från början. dyrare såklart men om en tänker att en ska ha kortet hela livet så… lycka till till oss!

  • Haha eller hur, det är så gött att hitta jämlikar när man känner sig dålig som inte fått det gjort tidigare. Men HEJA dig som är på gång! Och jag förstår verkligen att det är guld värt att kunna köra om man har barn. Lycka till och låt mig veta hur det går!

 • Linn

  Hej! Jag är en av dem som tog körkort vid 18… mitt tips iaf är att om du går på körskola hitta en lärare du tycker om! Jag hade en skitelak gubbe först och grät efter varje körlektion. Sen bytte jag till en gullig tant och allt blev så mycket bättre😀 Lycka till❤️

  • Nää vad ledsen jag blir av att höra att du hade en elak gubbe, så jäkla onödigt. Hoppas verkligen han fattade hinten när du bytte – och såklart svinbra att du gjorde det! Tack 🙂

 • Fridah

  Nyttja youtube! Lärde mig helt seriöst att fickparkera tack vare tecknade youtubeklipp. En kille som heter Martin Nilsson lägger ut superbra instruktioner som är perf att kolla på när man har 3 minuter över på tuben.

  • Extremt bra tips, har gått in och följt! Tack!

 • Annabanana

  Jag tog körkort 20 dagar innan jag fyllde 30. Hade slagit vad med pappa om att jag skulle klara det innan 30. Han trodde alltså inte att jag skulle klara det, tack för stödet liksom.
  Jag åkte till en mindre stad. Bodde där i två veckor och tog intensivkurs. Hade inte kört bil en enda gång innan. Jag klarade uppskrivning och uppkörning inom denna två veckorsperiod. Jag tänkte bara på bilkörning under dessa veckor, dag som natt. Pratade inte om något annat än trafikregler. Mitt bästa råd är Fokus och beslutsamhet! Lycka till 💪

  • GRYMT av dig ju! Hoppas din pappa gav dig en riktigt bra firarpresent. Det verkar verkligen sviinbra att åka på intensivkurs, jag hade planer för det i många år men inser nu att det nog inte blir om jag inte gör det där jag bor liksom 🙁 men tack snälla för tips!

 • Ellen

  Ha någon typ av deadline för när det ska bli färdigt. Det som tar längst tid att lära sig är grundgrejerna, dvs köra runt i rondeller och bostadsområden för att lära sig att växla och titta över axeln och sånt där. Det fick mig att känna att jag aldrig skulle bli klar och därmed lägga av körningen i flera månader. Så helt enkelt, när det känns jobbigt, traggla dig igenom det!!! Jag har aldrig varit så nöjd med mig själv som när jag hade tagit mitt körkort, det är värt det!

  Min storasyster fick nys om att jag och min lillasyster skulle försöka ta körkort och då bara bestämde hon sig för att hon också skulle göra det och lyckades få det avklarat på bara ett par månader!

  Ett mer konkret tips är kanske att googla vad folk brukar göra när dom misslyckas på sin uppkörning (när det börjar närma sig). Det finns sååå mycket läsning på ämnet. Själv körde jag om en lastbil på insidan på motorvägen på min första uppkörning 🙂

  • Jättesmart att googla på vanliga misstag! Tack för tipsen. Och vad tråkigt att det kändes så motigt, men heja dig som plockade upp det igen!!!

 • Anna

  Tog körkortet den 20 mars i år (fyller 28 i sommar). Mina tips: var beredd på att det tar tid (augusti-mars för mig med privat+körskola) och att det säkert kommer att kännas motigt och svårt. Stundvis kändes som att jag aldrig skulle fatta dragläge, koppling, alla regler osv osv, men så plötsligt kommer det smygande. Låt det ta tid och få ordning på gruderna, det har du igen sen! Att ha körkort är asfett! Lycka till!!

  • Ååh GRATTIS! Fy vad grymt! Och tack för att du uppmärksammar mig på att det kommer ta tid, det är bra att bli påmind om det. Och komma ihåg att det är okej, att det FÅR ta tid, precis som du säger. Tack!!

 • Jag gillar din inställning att du bara gör det för din skull och inte låter dig pressas av andra, trots att jag misstänker att det finns många runtom som skojmobbas om et, och att man tar emot mobbet lite, men ändå står på sig.
  Jag var likadan. Sen förra sommaren kände jag att nä, nu känner jag för det.
  Så jag tog ledigt i två veckor från jobbet.
  Gick till en körskola som fixade in mig på intensivkurs på 10 dagar.
  Jag gick alltså till körskolan, körde en lektion, satte mig och pluggade i böcker, pärmar, dator, ipad. Allt som fanns. Sen körde jag igen och efter det hem och pluggade lite mer.
  Efter varje lektion så skrev jag ner vad vi hade gått igenom och sånt smart som läraren sa. Det är tips 1. Skriv ner.
  Jag hade ytters lite körvana innan och jag var 29 när jag började köra.
  Körde på de två veckorna och sen några lektioner extra.
  Hade det inte lätt för mig för de byttes lärare så jag hade 5 olika. Men det gick bra. Jag fick ryggskott, men det gick bra.
  Jag bokade in allt på få dagar. Halka, teori och uppkörning. Tips 2. Komprimera det så slipper man bli nervös.
  Tips 3 är gör det bara om du är redo, för då klarar du det. Jag var 29 år när jag tog mitt. Jag klarade allt på första försöket, för jag var tillslut redo. Sen gjorde ryggskottet att det var lite jobbigt, men det gick. Och det är så värt det för det är så kul!
  Så är du redo, hitta en körskola som du tycker känns bra för dig och prata med dem. De fixar 🙂
  Och lycka till!

  • Åh vad segt att du fick ryggskott men asså HEJA DIG som fixade det till slut! Och tack så jättemycket 🙂