Grej 6: Hjärt-lungräddning

Hjärt-lungräddning är en grej jag tidigare i livet tänkt typ “coolt att kunna” om, tills jag häromåret arbetade på Svenska Röda Korset. Röda Korset jobbar nämligen (bland en massa andra superbra grejer) med att ge kurser i första hjälpen, och ju mer jag fick lära mig om hur det hjälpt en massa människor desto tydligare blev det hur OERHÖRT bra det är att själv kunna ge det. Man kan såklart inte lära sig allt här i världen men för mig är hjärt-lungräddning en sån grej som jag verkligen vill kunna för att Vara Redo om någon, ja, behöver hjärt-lungräddas helt enkelt.

Jag hade tänkt ta en kurs medan jag jobbade på Röda Korset men det blev aldrig av, så därför kändes det givet att ha på listan. Men tills dess kan man kika på denna steg-för-steg som jag hittade på favoritsajten 1177 (älskar Vårdguiden!?! MVH vuxen).

hjärt-lungräddning steg för steg, 1177, Vårdguiden

Den som är intresserad av att veta mer om just Röda Korsets första hjälpen-kurser kan läsa mer här!

Spara

Spara

Spara

 • Nina

  Sjukt bra grej att kunna! Jag har turen att gå 1g/år pga jobb inom sjukvården (fysioterapeut). Själv kämpar jag med att våga gå med i nätverket som får sms när någon inom 1 km får hjärtstopp men är av något skäl för feg. Känner mig lite stressad och pressad, jättedumt. Kämpa på!

  • Åh men jag fattar verkligen att det känns läskigt, ta det i din takt. Och när du väl gör det kommer du såklart fixa det galant!

 • Sofia

  Vill kanske egentligen inte komma med några pekpinnar och vara negativ men tycker bara att det är viktigt att påpeka att steg för steg guiden du la ut inte är en steg för steg på hjärt- lungräddning. Du vet säkert detta redan men jag tänker mest att det är så många som inte vet hur man gör HLR som tror att det kanske räcker med stabilt sidoläge i en kritisk situation.
  Hur som helst tycker jag att din ide och blogg är rolig och ser fram emot att följa dig det här året! 🙂

  • Hallå! Jättebra att du påpekar, det är såklart superviktigt att det blir rätt. Jag tog den bilden för att den dök upp när jag googlade på HLR och hamnade på sidan, så superbra att du är noga och säger till. Och tack snälla, vad glad jag blir att du säger det – tack för att du läser 😀